Denge Blog
Enflasyon dünya genelinde yükselirken, yöneticiler BT portföylerini yeniden değerlendirerek, BT harcamalarını yeniden önceliklendirerek ve iş verimliliğini artırarak artan BT maliyetlerini yönetmenin yollarını arıyor. Böyle bir atmosferde Gartner raporuna göre 2022 yılında BT harcamaları %5.1 artması öngörülüyor. BT sektörü hakkında yapılmış çeşitli araştırmaları enflasyonun BT’ye etkisi bağlamında 10 maddede sizlerlerle paylaşıyoruz.
1. Artan Enflasyon Endişesi
Dünya üzerinde 1600’dan fazla CEO ile yapılan araştırmaya göre 2021'de enflasyon, CEO’ların endişeleri arasında 22. sırada yer alırken 2022’de enflasyon CEO'ların en büyük 2. endişesi arasında yer almış durumda. Uzmanlar, pek çok yöneticinin bu tür ekonomik koşulları yönetme konusunda deneyimi olmadığı için, bunun şaşırtıcı olmadığı konusunda hemfikir. IDC'den Rick Villars bu durumu anlatmak için “Enflasyon çoğu şirket için bilinmeyen bir gelişme” diyor.
2. Artan Personel Maliyetleri
Teknolojik yeteneklere olan talep artmaya devam ediyor. BT endüstrisi için kâr amacı gütmeyen bir dernek olan CompTIA, Nisan ayında ABD'de teknik pozisyonlar için 443.000'den fazla işverene ait iş ilanı saydı ve bu rakam 2022'de şu ana kadar 1,6 milyona ulaştı. Bu, aynı dönemde ABD teknoloji pozisyonlarında %40'lık bir artış anlamına geliyor. Aynı zamanda CompTIA, teknoloji uzmanları için ABD işsizlik oranını %1.3 olarak açıkladı.
Gartner'da analist olarak çalışan John-David Lovelock, küresel BT yetenek sıkışıklığının başka yerlerine yansıyan bu rakamların genel enflasyonla birleştiğinde yöneticilerin maaş artırma baskısı altında olduğunu söylüyor. Lovelock, "Ücretler büyük bir şeydir, personel istihdamı büyük bir şeydir ve yöneticiler büyük olasılıkla bu savaşı kaybedeceklerdir" diyor. Sonuç olarak, yöneticiler, sundukları ücreti artırabilseler bile personel sıkıntısıyla karşı karşıya kalmaya devam edecekler. Üstelik ek personel için daha fazla ödeme yapacaklar. Örneğin Lovelock, BT departmanının danışmanlık hizmetlerine yaptığı harcamaların bu yıl %11 arttığını gösteren Gartner araştırmasına işaret ediyor.
3. Artan Sözleşme Maliyetleri
Personel konusunda artan maliyetlerle karşı karşıya kalan sadece yöneticiler değil. Lovelock, hizmet sağlayıcıların ve teknoloji dağıtıcılarının da sıkıntıyı hissettiğini söylüyor. Dahası BT sektöründe diğer alanlarda daha yüksek maliyetler öngörülüyor. Ayrıca SaaS ürünlerinin aynı hizmet için geçen yılın fiyatlandırmasına göre %25'lik bir artışla bir sözleşme teklif ettiğini belirterek, BT hizmetleri sözleşme maliyetlerinin artış eğiliminde olduğunu gördüğünü söylüyor.
4. Daha Fazla Mali Disiplin
Uzmanlar enflasyonun yöneticilerin maliyetlere daha yakından dikkat etmesine neden olduğunu söylüyor. Uzmanlar ayrıca şirketlerin maliyetlerin istikrarlı bir şekilde arttığı varsayımını gittiğini söylüyor. Bu bağlamda BT'nin nisbeten daha fazla sermaye harcamasına sahip olduğu gerçeğini çoğu SaaS ürünü değiştirmeyecektir.
6. Birikmiş İşler Nedeniyle Daha Yüksek Faturalar Yolda
Yöneticiler, iş istasyonları ve sunucular gibi standart kurumsal teknoloji ürünleri için önemli ölçüde daha uzun teslimat süreleriyle karşı karşıya olduklarını söylediklerinden, BT bugünün tedarik zinciri sorunlarından muaf değildir. Zira korona döneminde yöneticiler bu tip kurumsal ürün için çok daha fazlasını ödemeye alıştı. Şu anda enflasyondan gözle görülür biçimde etkilenmediğini söyleyen yöneticiler 2023 ve 2024'e öngörülerinde enflasyonun ve iş yükünün fiyatları etkileyeceğini düşünüyor. Çünkü BT kalemleri için bir daha anlaşma yapmaya gittiklerinde daha yüksek fiyatlar bekliyorlar.
7. İhtiyaç Duyulan Ürünleri Hemen Almak İçin Daha Yüksek Fiyatlar
Şirketler korona döneminde uzaktan çalışma modeline geçmek durumunda kaldı ki bu durum 2020 ve 2021'de dizüstü bilgisayarlara ve diğer donanımlara olan talebi artırdı. Geldiğimiz noktada uzaktan ve hibrit çalışma modelleri yeni ekipman satın alma maliyetini artırdı. Sonuç olarak Lovelock, bazı yöneticilerin hemen ekipmana ihtiyacı olduğunu söylüyor. Fakat bu tür ek ücretlerin tek suçlusu enflasyon değil daha ziyade bu duruma yol açan faktörler Asya'daki üretim tesislerini etkileyen COVID ile ilgili kapatmalar, tedarik zinciri sorunları ve arz ile enflasyonu aşan talep olarak özetlenebilir.
8. Yeniliğe Olduğu Kadar Verimliliğe Odaklanmak
Enflasyona karşı ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan yöneticiler, maliyetleri düşürmenin yollarını arıyorlar ve bunu başarmak için teknolojiyi kullanmanın fırsatını kulluyorlar. Maliyet tasarrufu sağlayan verimlilikler bulmanın enflasyonist etkilerden korunmak için daha öncelikli hale gelmesine rağmen, yeni dönemde yöneticiler yalnızca verimliliğe odaklanmayacaklar. Sektör uzmanları iş süreçlerini basitleştirip maliyetleri düşürmenin yenilik yapmanın önüne geçemeyeceğini söylüyor. Yeni nesil dijital dönüşüm, verimlilik ve yenilik arasındaki dengeyi daha fazla gündeme getirdi.
9. Daha Fazla Teknoloji Yatırımı
Aratştırmalar gösteriyor ki bazı yöneticiler artan maliyetlerle başa çıkabilmek için BT girişimlerini hızlandırıyor. Bu bağlamda önümüzdeki süreçte daha fazla yöneticinin verimlilik getirebilecek ve üretkenliği artırabilecek veri analitiği, makine öğrenmesi ve otomasyon gibi dönüştürücü iş zekası çözümlerinin kullanımının artması bekleniyor.
10. Talep Yönetimi
Tedarik zinciri kesintileri, devam eden pandemi ve durgunluk olasılığı ile birlikte enflasyonun BT ve genel olarak işletmeleri vurduğu tüm yolları gözden geçirdikten sonra yöneticiler paranın nereye harcandığı ve istenen sonuçların elde edilmesi konusunda daha stratejik olmaya yöneliyor. Bu yeni bir hesap değil, ancak uzmanlar, getirileri hesaplamak ve kararları yönlendirmek için kullandıkları rakamların, enflasyon ve diğer baskıların iş ihtiyaçlarını değiştirmesiyle değiştiğini kabul ediyor.
Bu makalede enflasyonun BT sektörü yöneticileri üzerine etkisini ele almaya çalıştık.
Kaynaklar:
CEO Survey: Inflation Worries Skyrocket (conference-board.org)
CompTIA Tech Jobs Report | Monthly Jobs Report Analysis
Gartner Forecasts Worldwide IT Spending to Grow 5.1% in 2022