Denge Blog
Daha fazla işletme tekrar eden işleri ortadan kaldırmak için robotik süreç otomasyonuna (RPA) yöneliyor ve çalışanları daha yüksek değerli işlere odaklanma konusunda teşvik ediyor. Ancak uzmanlar iş süreçlerine RPA'yi dahil etmenin uygun tasarım, planlama ve yönetim gerektirdiğini söylüyor.
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) Nedir?
İngilizcesiyle robotic process automation (RPA) iş süreçlerini otomatikleştirmeyi amaçlayan bir teknoloji uygulamasıdır. Bir şirket RPA araçlarını kullanarak verileri işlemek, yanıtları tetiklemek ve diğer dijital sistemlerle iletişim kurmak gibi süreçleri bir "robot" vasıtasıyla otomatikleştirebilir. RPA senaryoları bir e-postaya otomatik yanıt oluşturmaktan, ERP sisteminde bir değişiklik yapmaya kadar uzanır. Birçok işletme operasyonları kolaylaştırmak ve maliyetleri azaltmak için RPA'a yöneliyor. İşletmeler, sıradan kurallara dayalı iş süreçlerini otomatikleştirerek müşterilere daha fazla zaman ayırmayı mümkün kılmayı amaçlıyor.
RPA'nın Faydaları Nelerdir?
RPA’in çalışması esasında şu basit ilkeye dayanıyor. Çalışanlar görevleri yerine getirmek için robotları kullanmak ve insanların daha iyi oldukları konular üzerinde çalışmasına izin vermek. Botlar genellikle düşük maliyetlidir ve uygulanması kolaydır özel yazılım veya sistem entegrasyonu gerektirmez. Örneğin, iş sistemleri arasında bilgi kopyalama ve yapıştırma gibi basit ve tekrarlayan görevler robotlar kullanılarak tamamlandığında bu süreçler %30 ila %50 arasında hızlandırılabilir. Bu tür görevlerin otomatikleştirilmesi, veri girişi sırasında sayıların aktarılması gibi insan hatası ihtimallerini ortadan kaldırarak doğruluğu da artırabilir.
İşletmeler ayrıca RPA'yı makine öğrenmesi (ML), konuşma tanıma (Speech Recognition) ve doğal dil işleme (NLP) gibi bilişsel teknolojilerle entegre ederek ve geçmişte insanların algılama ve yargılama yeteneklerini gerektiren kompleks görevleri otomatikleştirerek otomasyon teşebbüslerine güç katabilir.
En iyi RPA araçları nelerdir?
Forrester araştırmasına göre, RPA yazılım pazarının 2021'de 2,4 milyar dolardan 2025'e kadar 6,5 milyar dolara çıkması bekleniyor. UiPath şuan pazar lideri olsa da özellikle son yıllarda rakipleri ve özellikle de Microsoft ciddi atılımlar yaptı.
En iyi RPA araçları sağlayıcılarından bazıları UİPath, Microsoft, Blue Prism ve Automation Anywhere'dir.
Doğru RPA Yazılımı Nasıl Seçilir?
RPA yazılımı seçerken göz önünde bulundurulması gereken faktörler aşağıdaki gibidir.
Kullanım kolaylığı
Kodsuz kullanılabilen özellikler
Makine öğrenimi yetenekleri
İstisna yönetimi
Kurumsal uygulamalarla entegrasyon
Tetikleme yönetimi
Bulut botları
Ölçeklenebilirlik
Etkili Robotik Süreç Otomasyonu İçin 10 İpucu
Hem eski iş süreçlerinin potansiyel karmaşıklığı hem de RPA'nın başarılı olması için gerekli olabilecek değişiklik yönetimi düzeyi göz önüne alındığında, RPA'yı iş süreçlerine entegre etmek zor olabilir. Aşağıdaki ipuçları bu süreçte yardımcı olabilir.
1. Beklentileri Belirleyin Ve Yönetin
RPA ile hızlı ilerlemeler mümkündür, ancak RPA bir sihirli değnek değildir. Bu sebeple cesur iddialar yerine iyimser bir bakış açısıyla yola çıkmak çok önemlidir
2. İş Süreçlerindeki İlerlemeyi Düşünün
RPA genellikle maliyetleri azaltmak için bir mekanizma olarak lanse edilir. Ancak müşteri deneyimini geliştirmek için de kullanılabilir. Örneğin çağrı merkezi bulunan işletmeler kuyrukta bekleyen müşterilerin bekleme süresini RPA ile kısaltabilir.
3. RPA Uygulamasının Maliyetini Hesaplayın
En başarılı RPA uygulamaları bile bir işletme için sonuç olarak karlı bir yatırım olmayabilir. Bunun için projeyi hayata geçirmeden önce maliyet optimizasyonu yapmak önemlidir.
Sonuç olarak RPA'yı sihirli bir değnek değildir fakat işletmeler için uzun vadeli yolculuğun bir parçası olması gereken akıllı bir teknolojidir.